Vanliga frågor om Blå mat
Blå mat – centrum för framtiden sjömat väcker nyfikenhet. Här samlar och besvarar vi frågor från seminarier och möten.
Vad är Blå mats vision?
Med innovativa cirkulära lösningar, ökad kunskap och stärkt marknad vill vi skapa förutsättningar för en långsiktig och bärkraftig produktion av sjömat och göra Sverige till en ledande producent av attraktiv och hållbar sjömat.
Kortversion: ”Sverige ska bli en ledande leverantör av attraktiv och hållbar sjömat.”
Vilka organisationer består Blå mat av?
Blå mat består dels av det så kallade konsortiet:
Dels av ett 70-tal partners: företag, regioner och andra organisationer med verksamhet och intressen inom sjömatssektorn. Bland dessa finns både medfinansiärer och vad vi kallar stödjande parter. Medfinansiärerna bidrar med pengar, varor eller tjänster och inte minst med arbetstid. De stödjande parterna är engagerade i Blå mat utan att i dagsläget bidra med finansiering.
Hur finansieras Blå mat?
Vi var en av fyra centrumbildningar som beviljades medel i forskningsrådet Formas utlysning Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Formas finansiering på totalt 48 miljoner kronor är för perioden 2021 till och med 2024.
Västra Götalandsregionen är medfinansiär till Blå mat och bidrar med 4,2 miljoner kronor under samma period.
KTH bidrar också med 4 miljoner kronor under perioden.
Utöver de tre organisationer som står för finansieringen bidrar ett stort antal av medlemmarna i konsortiet, och Blå mats partners, med arbetstid, infrastruktur och andra resurser.
Vad händer efter 2024?
Blå mat har beslutad finansiering från Formas fram till och med 2024 men efter utvärdering och fortsättningsansökan finns möjlighet till finansiering av ytterligare en fyraårsperiod.
Vad vill Blå mat uppnå?
Vi verkar för att:
- tiodubbla volymen odlad fisk och extraktiva arter
- tiodubbla antalet odlade arter, samt
- halvera mängden råvara som i dag lämnar livsmedelssystemet, främst liten pelagisk fisk, vissa insjöfiskar och sidoströmmar från fiskfiléande. Det skulle:
- öka vår nyttjandegrad av svenskproducerad fiskråvara från 15 % till 60 %.
- minska Sveriges importberoende när det gäller sjömat från dagens 74 %.
- och därmed göra det möjligt att förse alla som bor i Sverige med egenproducerad sjömat enligt Livsmedelsverkets rekommendationer om sjömat som huvudmål två till tre gånger i veckan.
Vad har Blå mat för mål?
Vi vill:
- Stimulera ett proteinskifte från röda till blå-gröna proteiner
- Förbättra förutsättningarna för svenskt vattenbruk att expandera med fokus på ökad hälsa och välfärd hos de odlade organismerna
- Förbättra förutsättningarna för ökat mervärde från fiskets fångster och sidoströmmar.
- Bidra till ökad konsumentefterfrågan på nya, hållbara och hälsosamma sjömatsprodukter
- Bidra till att öka andelen hälsosam sjömat på marknaden
- Bidra till ökad nationell resiliens och försörjningskapacitet på livsmedel.
- Bidra till att det skapas fler arbetstillfällen inom livsmedelssektorn
Var ska vi vara 10 år efter starten för Blå mat (2030)?
- Svenskt vattenbruk ska ha ökat tiofaldigt
- Antalet arter i odling, från olika trofiska nivåer, ska ha ökat med mer än tio gånger
- Minst 50 procent mer av de små pelagiska fiskar som landas, och av sjömatsrestråvaror, ska gå till mat i stället för till fiskmjöl, fiskolja, djurfoder och biogas
- 20 hälsosamma och hållbart producerade fisk- och skaldjursinnovationer som bidrar till de globala hållbarhetsmålen ska ha kommit ut på marknaden
- Andelen inhemskt producerad fisk och skaldjur som konsumeras i Sverige ska ha ökat från 15 procent till 60 procent
- Den svenska produktionen av sjömat ska räcka för att hela befolkningen ska kunna följa Livsmedelsverkets råd att äta fisk och skaldjur 2 till 3 gånger i veckan
- Det ska finnas 20 000 nya arbetstillfällen, inte minst på landsbygden och i kustområdet, i sjömatsrelaterade näringar
Vad behöver konkret göras för att Blå mats mål ska uppnås?
Vi behöver:
- Utveckla nya och befintliga tekniker för svenskt vattenbruk
- Utveckla cirkulära system som möjliggör att näringsämnen och energi används på ett resurseffektivt sätt. Både sådana som kopplar samman olika vattenbaserade och sådana som kopplar samman vattenbaserade system med landbaserade system för hållbar livsmedelsproduktion
- Utveckla foder till fisk och kräftdjur som minskar beroendet av icke hållbara eller begränsade resurser samt råvaror som kan användas direkt till livsmedel
- Skapa incitament och utveckla logistiska lösningar som tillåter ökad livsmedelsproduktion från svensk vildfångad fisk (exempelvis genom att utveckla nya produkter från utmanande arter eller styckningsdetaljer som i dag inte har efterfrågan, samt anlägga fler djuphamnar som tillåter större fiskefartyg att landa råvara i Sverige)
- Ta fram övergripande analyser och kvantifiera klimateffekter från befintlig och ny sjömatsnäring samt kartlägga bidraget från nya sjömatskoncept för att nå de globala hållbarhetsmålen
- Förstå de konsumentattityder som begränsar konsumtion av sjömat och förstå konsumtionsbeteenden när det gäller sjömat
- Utvärdera hur ett blått proteinskifte påverkar människors hälsa, främst när det gäller så kallade metabola sjukdomar som fetma, diabetes och cancer
- Utvärdera hur fiskens och andra organismers hälsa och välfärd bäst ska prioriteras i de vattenbrukssystem som producerar odlad sjömat i Sverige
Vad forskar ni om?
Vi har ett brett perspektiv, inom Blå mats intresseområde ryms bland annat:
- Viltfångad och odlad fisk
- Extraktiva arter som alger, musslor, ostron, sjögurkor och till exempel sjöpung
- Arter som lever i saltvatten, sötvatten och brackvatten
- Arter som finns i hav och sjöar, och arter som odlas i anläggningar på land
- Samodling av arter och de odlade organismernas hälsa och välfärd
- Samspel med jordbruk
- Produktionens påverkan på närmiljön
- Konsumentbeteende och rädslor för okänd mat
Inkluderar ni djurvälfärdsaspekter i projekten, hur?
Ett av våra forskningsområden är ”Hälsa och välfärd hos djur och konsumenter”. Det handlar bland annat om att skapa optimala miljöer för odlade organismer.
Forskningsområde 6 – Hälsa och välfärd hos djur och konsumenter
Hur fungerar det med restprodukter från sjömatsproduktion? Går det att använda på ett effektivt sätt?
Restråvaror är ett stort fokus och vi kommer att arbeta med olika tekniker för att höja värdet på dessa värdefulla råvaror till bland annat proteiningredienser, olja och färser.
Tar ni upp transportproblematiken? Sjömat har ju ett bäst före-datum.
Vi tar bland annat upp transportproblematiken i vårt övergripande forskningsområde 2: Livsmedelssäkerhet. Vi kommer bland annat studera hållbarhetstekniker för alger och restråvaror från alger samt nya tekniker för hållbarhet för sjömat som uppfyller aktuella konsumentkrav på clean label.
Hur involverar ni företagen i ert stora nätverk? Hur bidrar de till ert centrum?
Företagen har bland annat varit med och formulerat frågeställningarna som doktoranderna nu tar sig an. Flera företag är aktiva i doktorandernas mentorteam.
Hur planerar ni att samverka med andra existerande FOI-projekt och program?
Blå mat bygger vidare på ett flertal befintliga eller avslutade forskningsprojekt och program, bland andra Swemarc, Seafarm och Stabilizing seafood side-streams. Det finns personkopplingar till ett forskningsaktörer inom sjömatssektorn.
Kommer ni att studera nutritionella aspekter?
Hälsa och välfärd är en del av forskningsområde 6. Vi strävar efter att råvaror och produkter av sjömat som utvecklats inom centrumbildningen ska ha dokumenterad positiv effekt på metabolisk hälsa och optimal biotillgänglighet av makro- och mikronäringsämnen
Forskningsområde 6 – Hälsa och välfärd hos djur och konsumenter
Studerar ni lönsamhetsaspekter? Och hur ser prisbilden ut i konsumentled?
För att öka konsumtionen av sjömat krävs att vi tar tillvara en större del av bland annat fisk. Genom att i större utsträckning ta tillvara restråvaror kan vi skapa mervärde för producenterna och bidra till att konsumenterna får tillgång till bra sjömatsprodukter till ett överkomligt pris.