Vanliga frågor om Blå mat
Blå mat – centrum för framtiden sjömat väcker nyfikenhet. Här samlar och besvarar vi frågor från seminarier och möten.
Vad är Blå mats vision?
”Att stödja ökad produktion, värdeskapande och konsumtion av innovativ, hållbar och hälsosam sjömat i Sverige genom banbrytande forskning, kapacitetsuppbyggnad och samskapande av kunskap med alla delar av samhället.”
Vilka organisationer består Blå mat av?
Blå mat består dels av det så kallade konsortiet:
Dels av över 40 externa parter, företag, regioner och andra organisationer med verksamhet och intressen inom sjömatssektorn. Bland dessa finns både medfinansiärer och vad vi kallar stödjande parter. Medfinansiärerna bidrar med pengar, varor eller tjänster och inte minst med arbetstid. De stödjande parterna är engagerade i Blå mat utan att i dagsläget bidra med finansiering.
Hur finansieras Blå mat?
Period 1: 2021–2024
Vi var en av fyra centrumbildningar som beviljades medel i forskningsrådet Formas utlysning Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet 2020. Formas finansierade centrumet med totalt 48 miljoner kronor under perioden 2021 till och med 2024. Västra Götalandsregionen medfinansierade Blå mat med 4,2 miljoner kronor under samma period. KTH bidrog också med 4 miljoner kronor under perioden.
Utöver de tre organisationer som står för finansieringen bidrog ett stort antal av medlemmarna i konsortiet, och Blå mats partners, med arbetstid, infrastruktur och andra resurser.
Period 2: 2025–2028
Som en av tre av de ursprungligen fyra centrumbildningarna som beviljades medel från forskningsrådet Formas, beviljades Blå mat ytterligare finansiering under en andra period. Den här gången fick centrumet 40 miljoner kronor över en fyraårsperiod. Till det kommer medfinansiering från ett antal av Blå mats parter.
Vad vill Blå mat uppnå?
Du kan läsa mer om våra effektmål och övergripande mål på sidan ”Om Blå mat”.
Vad forskar ni om?
Vi har ett brett perspektiv, inom Blå mats intresseområde ryms bland annat:
- Viltfångad och odlad fisk
- Extraktiva arter som alger, musslor, ostron, sjögurkor och sjöpung
- Arter som lever i saltvatten, sötvatten och brackvatten
- Arter som finns i hav och sjöar, och arter som odlas i anläggningar på land
- Samodling av arter och de odlade organismernas hälsa och välfärd
- Samspel med jordbruk
- Produktionens påverkan på närmiljön
- Konsumentbeteende och rädslor för okänd mat
- Juridik, lagar och regler
- AI och digitalisering
Inkluderar ni djurvälfärdsaspekter i projekten, hur?
Ett av våra forskningsområden är ”Hälsa och välfärd hos djur och konsumenter”. Det handlar bland annat om att skapa optimala miljöer för odlade organismer.
Forskningsområde 6 – Hälsa och välfärd hos djur och konsumenter
Hur fungerar det med restprodukter från sjömatsproduktion? Går det att använda på ett effektivt sätt?
Restråvaror är ett stort fokus och vi kommer att arbeta med olika tekniker för att höja värdet på dessa värdefulla råvaror till bland annat proteiningredienser, olja och färser.
Tar ni upp transportproblematiken? Sjömat har ju ett bäst före-datum.
Vi tar bland annat upp transportproblematiken i vårt övergripande forskningsområde 2: Livsmedelssäkerhet. Vi kommer bland annat studera hållbarhetstekniker för alger och restråvaror från alger samt nya tekniker för hållbarhet för sjömat som uppfyller aktuella konsumentkrav på clean label.
Hur involverar ni företagen i ert stora nätverk? Hur bidrar de till ert centrum?
Företagen har bland annat varit med och formulerat frågeställningarna som doktoranderna nu tar sig an. Flera företag är aktiva i doktorandernas mentorteam.
Hur planerar ni att samverka med andra existerande FOI-projekt och program?
Blå mat bygger vidare på ett flertal befintliga eller avslutade forskningsprojekt och program, bland andra Swemarc, Seafarm och Stabilizing seafood side-streams. Det finns personkopplingar till ett forskningsaktörer inom sjömatssektorn.
Vi ser även goda möjligheter till samarbete med våra systercentrum Pan Sweden, Sustainimal, Agrodrive, Force, Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap, Plate och Plenty.