Intensiv vecka i Blå mats doktorandkurs
Under vecka 10 genomfördes en intensiv kursvecka vid Kristineberg Center i Fiskebäckskil. Doktorander och kursdeltagare från näringslivet fick ny kunskap om produktion av sjömat, med ett svenskt och globalt perspektiv.
I år hölls Blå mats nya doktorandkurs för första gången och en grupp på 17 motiverade studenter hade fullt fokus på att tillgodogöra sig ny kunskap av lärare från både akademin och näringslivet.
Kursens examinator är Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers.
Jag har sett fram emot den första versionen av den här Blå mat-doktorandkursen, berättar Ingrid Undeland, utöver att studenterna får en möjlighet till djup kunskap om sjömat är jag säker på att den kommer leda till nya projekt och samarbeten med näringslivet.
En av kursdeltagarna är Mar Vall-Llosera Juanola, Blå mat-doktorand vid Chalmers med inriktning mot alger.
Min bakgrund är produktutveckling och hur olika ingredienser fungerar. Men jag har begränsad erfarenhet av svensk primärproduktion av sjömat. Jag går kursen för att jag vill lära mig mer om fiske, odling, innovation i sektorn och näringens utmaningar och behov nu och i framtiden.
Så här långt har kursen varit spännande med fokus på värdekedjan för sjömat från primärproduktion till konsumentbeteende. Vi har fått lära oss om sjömatsproduktion från fiske och odling, produktutveckling och sjömatens betydelse ur ett näringsperspektiv. Vi har haft föreläsningar med experter inom olika delar av sjömatsnäringen och fått höra om vilka framtida utmaningar de vill ta sig an. Jag rekommenderar kursen till de som är intresserade i värdekedjan för sjömat, det är också en utmärkt möjlighet att träffa en blandad grupp av studenter och yrkesverksamma i sektorn.
John Axelsson är också Blå mat-doktorand vid Chalmers, med inriktning på den lilla pelagiska fisken.
Jag ser kursen som ett strålande tillfälle att nätverka med andra doktorander som arbetar med sjömat och att hitta kopplingar och kontakter med kursens föreläsare för framtida samarbeten och kanske även karriärmöjligheter efter disputationen.
Även om kursen är intensiv, med ett fullspäckat schema under veckan vid Kristineberg är han nöjd med sitt val att gå kursen.
Kursen ger verkligen ett brett perspektiv över hela området med nedslag i många olika områden och nu vet jag vem jag ska kontakt med efter kursen om jag vill fördjupa mig i något område. Den är också välorganiserad med allt från boende och mat till dagsaktiviteter, grupparbeten och sociala aktiviteter på kvällarna.
Emma Gabrielsson, Hållbarhetschef på Guldhaven Pelagiska deltog också på kursen.
Jag är så imponerad! Denna kurs gav mig som jobbar med dessa frågor mer insikt i olika områden som vi kan utveckla och förbättra, samt att jag fick träffa alla inspirerande doktorander. Jag hoppas att det leder till flera samarbeten inom Blå Mat Centrums satsning och jag ser verkligen fram emot att följa alla doktorander framöver och hur vi kan hjälpas åt att utveckla framtidens sjömat i Sverige.
Kursen “Sjömat; från produktion till konsumtion” ges nästa gång 2024.
(Det här är en bearbetning av en text Susanne Nilsson Lindh, Chalmers. Gruppfotot är taget av Simon Ungman Hain, GU)