Blå mat – nära projekt på IVA:s topplista
Stabilizing seafood side-streams och Nordic Seafarm är två projekt med nära koppling till Blå mat som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har med på sin lista över hundra aktuella forskningsprojekt ”med potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan”.
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, publicerar årligen en lista där de lyfter fram en mångfald av forskningsprojekt från svenska lärosäten, på temat teknik i mänsklighetens tjänst. På årets lista finns två projekt med nära koppling till Blå mat. Som en jämförelse ligger de högskolor som kan stoltsera med två forskningsprojekt på listans plats 10.
Mer mat från samma mängd fisk
I dag används i stort sett enbart fiskens filéer till mat, det motsvarar knappt hälften av fisken. Projektet Stabilizing seafood side-streams har tagit fram en metod som gör det möjligt att ta tillvara mer av fisken som färs eller proteinprodukter och att öka hållbarheten. Projektet leds av Ingrid Undeland, Chalmers, Blå mats koordinator för forskning.
Från ingenting till en starkt växande algodling i Sverige
Till skillnad från framför allt asiatiska länder fanns ingen kommersiell algodling i Sverige för tio år sedan. Men forskning på KTH och Göteborgs universitet ledde till företaget Nordic Seafarm som bedriver en – på flera sätt – snabbt växande svensk algodling. Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mats koordinator för kompetenshöjning och medelsförvaltning var projektledare för projektet Seafarm som lade grunden för Nordic Seafarm.