
Blå mat – centrum för framtidens sjömat
Syftet med Blå mat – centrum för framtidens sjömat, är att ta vara på den enorma potential som finns i produktion av näringsriktig mat från svenska vatten och därmed göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat.
Under den andra perioden, från 2024 till och med 2027, arbetar Blå mat med visionen:
att stödja ökad produktion, värdeskapande och konsumtion av innovativ, hållbar och hälsosam sjömat i Sverige genom banbrytande forskning, kapacitetsuppbyggnad och samskapande av kunskap med alla delar av samhället.
Vi ska
Genom forskning och kunskapsspridning ska vi skapa bättre förutsättningar för sjömatsproduktion och öka förståelsen för sjömat. Forskningen fokuserar på ökad livsmedelsproduktion av vildfångad fisk och hållbar odling av alger, fisk och andra ätbara djur i cirkulära system. Vi ska utveckla smarta processmetoder där komplexa råvaror omvandlas till nya livsmedelsingredienser och produkter.
Forskningen ska fördjupa sig i konsumentattityder och sjömatens påverkan på vår hälsa, liksom miljöpåverkan av sjömatsproduktion samt djurens hälsa och välfärd i odlingssystemen. Blå mat fokuserar också på administrativa hinder och planering av vatten- och kustzoner.
Våra mål
Blå mat har sju effektmål med 2020 som utgångspunkt:
- Svenskt vattenbruk ska fördubblas till 2030 och öka tiofalt till 2040, räknat i volym eller värde.
- Antalet arter inom sjömatsproduktion och -konsumtion ska fördubblas till 2030 och öka tiofalt till 2040.
- Minst 20 procent (2030) och 50 procent (2040) mer av den viltfångade småskaliga pelagiska fisken och restråvaror från sjömat ska gå till livsmedel i stället för djurfoder.
- 20 hälsosamma och hållbart producerade sjömatsinnovationer ska introduceras på marknaden till 2030 och minst det dubbla till 2040.
- Sverige ska producera tillräckligt mycket sjömat för att hela befolkningen ska kunna följa nuvarande råd om att äta sjömat 2 till 3 gånger i veckan, samtidigt som man bygger upp resiliens i sjömatsproduktionen för att klara potentiella kriser.
- Andelen inhemskt producerad sjömat som konsumeras i Sverige ska öka till 38 procent 2030 och till 60 procent 2040.
- Antalet arbetstillfällen i den svenska sjömatssektorn och närliggande näringar ska öka med 5 000 nya jobb till 2030 och 20 000 till 2040.
Effektmålen stöds av övergripande mål:
- Utbildning av en ny generation sjömatsexperter och olika intressentgrupper.
- En avsevärt förbättrad samverkan mellan och inom näringen, akademin, myndigheter och samhälle.
- Vetenskapliga utvärderingar av miljömässig och socioekonomisk hållbarhet och sårbarhet för att stödja en hållbar omställning och resilient tillväxt av den blå matsektorn i Sverige.
- Samskapande inom adaptiv styrning, som integrerar gränssnitt mellan vetenskap-policy-samhälle och juridisk forskning för att förbättra styrning, hantera hinder, utvärdera lagändringar och föreslå förbättringar i regelverket.
- Utveckling av integrerade övervakningssystem, dynamiska processmodeller och validering av mångbruk av havsområden för att utnyttja potentialen i AI och digitalisering för att främja hållbara vattenbruksmetoder.
- Biologisk och teknisk forskning och utveckling inom alla typer av vattenbruk för att stödja en diversifierad, hållbar och robust tillväxt av den svenska vattenbrukssektorn där organismernas hälsa och välfärd är en prioritet. Öka integrationen mellan småskaligt fiske och vattenbruk.
- Förbättrad förståelse för vilda akvatiska resurser i Sverige genom att bedöma potentialen för, och ekologiska effekter av, nyttjande av nya och underutnyttjade arter, samt utforskande av restaurerande vattenbruk som ett sätt att öka ekosystemens produktivitet.
- Högre integration av landad akvatisk biomassa (till exempel små pelagiska fiskar, insjöfisk, musslor, processidoströmmar) i livsmedelssystemet, och avsevärt förbättrad förståelse för hur bearbetning påverkar näringsämnen och potentiellt toxiska föreningar i olika sjömatsprodukter, inklusive deras (bio)tillgänglighet och koppling till hälsoeffekter.
- Utforskande och dokumentation av psykologiska mekanismer och sensoriska upplevelser som möjliggör eller hindrar sjömatskonsumtion, samt marknadsrelaterade motsägelser som förhindrar marknadsexpansion av befintliga och nya sjömatsprodukter.
Vi är
Blå mat är den största satsningen hittills på svensk sjömat. Centrumet blev möjligt genom att forskningsrådet Formas beviljade ett bidrag om 48 miljoner kronor under första fyraårsperioden. Det kompletterades med ytterligare finansiering från Västra Götalandsregionen och medfinansiering från de medverkande parterna, framför allt in natura. För den andra fyraårsperioden har Blå mat fått ytterligare 40 miljoner kronor från Formas som även denna gång kompletteras med annan finansiering.
Bakom centrumbildningen står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett stort antal företag.
I satsningen ingår aktörer från hela värdekedjan för sjömat, från primärproduktion i form av hållbara vattenbrukssystem och underutnyttjade vilda fiskarter över process- och produktutveckling och framställning av hälsosam, svensk sjömat till livsmedelshandeln.
Blå mats konsortium
Externa parter
Medfinansiärer
Afry, Guldhaven Pelagiska, Göteborgs Fiskauktion, Håva, Klädesholmen Seafood, Landsbygdsnätverket, Lerøy, Luleå kommun, Länsstyrelsen i Gotlands län, Länsstyrelsen Norrbotten, Marint centrum, Musselbaren, Musselfabriken, Musselfeed, N-research, Nordic Seafarm, Pelagic Seafood Sweden, Pronofa, Region Stockholm, Sjömatsfrämjandet, Smögenlax, Sotenäs Symbioscentrum, Sweden Pelagic, Västra Götalandsregionen
Stödjande
ASC, Axfood, Catxalot, Fiskbranschens Riksförbund, Gårdsfisk, Hushållningssällskapet Gotland, Ica Sverige, Koastal, Kobb, Kristineberg Center, Länsstyrelsen i Stockholm, MSC, Orust Shellfish, Recirkfisk PO, Region Gotland, Samla Sverige, Sjömat Group, Submariner Network, Svenskmärkning, Svenskt vattenbruk och sjömat, Swedish Incubators & Science Parks, Swemarc, Tillväxt Gotland, WWF