Blå mat
  • Aktuellt
  • Forskning
  • Utlysningar
  • Kontakt
  • Om Blå mat
  • In English
  • Aktuellt
  • Forskning
  • Kontakt
  • Om Blå mat
  • Blå mat i medier
  • In English
  • LinkedIn

Forskningsprojekt

Centralt för Blå mat är de forskningsprojekt som genomförs inom centrumbildningen. De kommer att leda till ny kunskap och nya experter på sjömat. Kring forskningen samarbetar akademin, näringslivet och myndigheter.

Kristina Bergman, KTH: "Utveckling av bättre metoder för hållbarhetsutvärdering av sjömat"

Adrianus Both, Uppsala universitet: "Using stable isotopes to identify sustainable food fish in a coastal ecosystem on Gotland"

Mar Vall-Llosera Juanola, Chalmers: ”Stabilisation of Ulva sp. biomass and its effects on nutritional properties, microstructure, technofunctionality and the development of volatile compounds”

John Axelsson, Chalmers: ”Valorization of whole/gutted small herring and sprat into protein-enriched ingredients”

Elena Costa, RISE och Göteborgs universitet: "Hinder och rädslor – matneofobi inom sjömatskonsumtion"

Pontus Gunnarsson, SLU: "Effect of next generation feed sources on aquaculture manure in plant/microbial production, on gut biota and metabolic effect on the fish as food"

Marica Andersson, GU: "Samodling av utfordrade och extraktiva arter i svenska landbaserade recirkulerande vattenbrukssystem"

Satellitprojekt 2021: framtidens produkter från insjöfisk och BKD

Torbjörn Johansson, IVL: "Hållbar industriell produktion av fisk med hjälp av AI och avancerad dataanalys"

Forskningsområden

Blå mats har definierat sex forskningområden som kan bidra till främja svensk produktion och konsumtion av sjömat. Här kan du läsa mer om dem.

1: Primärproduktion

2: Processtekniker och produktutveckling

3: Cirkulära system

4: Konsumentattityder och sensorik

5: Hållbarhetsanalyser

6: Hälsa och välfärd

Övergripande forskningsområden

Utöver de sex forskningsområdena finns fyra övergripande forskningsområden som är relevanta för samtliga forskningområden.

1: AI och digitalisering

2: Livsmedelssäkerhet

3: Lagar och förordningar

4: Riskanalys

Kontakta oss

E-post: info@bluefood.se

Sociala medier

  • LinkedIn

Projektägare

  • Chalmers tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Innovatum Science Park
  • IVL Svenska Miljöinstitutet
  • KTH
  • RISE Research Institutes of Sweden
  • SLU
  • Uppsala universitet

Finansiärer

  • Formas
  • Västra Götalandsregionen
  • Integritet
  • Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies.