Blå mat
  • Aktuellt
  • Forskning
  • Utlysningar
  • Kontakt
  • Om Blå mat
  • In English
  • Aktuellt
  • Forskning
  • Kontakt
  • Om Blå mat
  • Blå mat i medier
  • Nyhetsbrev
  • In English
  • LinkedIn

Blå mats unga forskare

Centralt för Blå mat är de forskningsprojekt som genomförs av Blå mats unga forskare - doktorander och postdoktorala forskare. De kommer att leda till ny kunskap och nya experter på sjömat.

Niklas Warwas, Göteborgs universitet: ”Circular marine feed ingredients for Nordic aquaculture”

Evangelia Zioga, KTH & DTU: “Taste-sea: Sea vegetables with enhanced flavor for future sustainable foods”

Kristina Bergman, KTH: "Utveckling av bättre metoder för hållbarhetsutvärdering av sjömat"

Adrianus Both, Uppsala universitet: "Using stable isotopes to identify sustainable food fish in a coastal ecosystem on Gotland"

Mar Vall-Llosera Juanola, Chalmers: ”Stabilisation of Ulva sp. biomass and its effects on nutritional properties, microstructure, technofunctionality and the development of volatile compounds”

John Axelsson, Chalmers: ”Valorization of whole/gutted small herring and sprat into protein-enriched ingredients”

Elena Costa, RISE och Göteborgs universitet: "Hinder och rädslor – matneofobi inom sjömatskonsumtion"

Pontus Gunnarsson, SLU: "Effect of next generation feed sources on aquaculture manure in plant/microbial production, on gut biota and metabolic effect on the fish as food"

Marica Andersson, GU: "Samodling av utfordrade och extraktiva arter i svenska landbaserade recirkulerande vattenbrukssystem"

Andra forskningsprojekt

Blå mat finansierar satellitprojekt som tar sig an viktiga frågor för näringen, här hittar du också andra forskningsprojekt inom eller med koppling till Blå mat.

Satellitprojekt 1:2022 - ostron och tungmetaller

Torbjörn Johansson, IVL: "Hållbar industriell produktion av fisk med hjälp av AI och avancerad dataanalys"

Satellitprojekt 1:2021 - insjöfisk och BKD

Forskningsområden

Blå mats har definierat sex forskningområden som kan bidra till främja svensk produktion och konsumtion av sjömat. Här kan du läsa mer om dem.

1: Primärproduktion

2: Processtekniker och produktutveckling

3: Cirkulära system

4: Konsumentattityder och sensorik

5: Hållbarhetsanalyser

6: Hälsa och välfärd

Övergripande forskningsområden

Utöver de sex forskningsområdena finns fyra övergripande forskningsområden som är relevanta för samtliga forskningområden.

1: AI och digitalisering

2: Livsmedelssäkerhet

3: Lagar och förordningar

4: Riskanalys

Artiklar

Läs mer om forskningen inom Blå mat i vetenskapliga publikationer

July 2022 - Sensors: "A System for Autonomous Seaweed Farm Inspection with an Underwater Robot"

Kontakta oss

E-post: info@bluefood.se

Sociala medier

  • LinkedIn

Projektägare

  • Chalmers tekniska högskola
  • Göteborgs universitet
  • Innovatum Science Park
  • IVL Svenska Miljöinstitutet
  • KTH
  • RISE Research Institutes of Sweden
  • SLU
  • Uppsala universitet

Finansiärer

  • Formas
  • Västra Götalandsregionen
  • Integritet
  • Cookies

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Läs mer om cookies.