Malmöfestivalen: Besökarna trotsade regnet för Blå mat
Efter en högsommarvarm och solig festivalvecka öppnade sig alltså himlen över Gustav Adolfs torg lagom till Blå mats första programpunkt, 19 augusti 2022. Det ville sig inte bättre än att scenens konstruktion ledde vattnet till just den plats där elektroniken stod placerad, vilket gjorde att alla aktiviteter fick skjutas upp. Men efter en halvtimmes arbete av scenchefen och hennes tekniker kunde Fredrik Gröndahl äntra scenen och besökarna – skrudade i regnkläder och paraplyer – belönades för sin uthållighet.
”Alger – framtidens mat”
Med en över två meter lång sockertång i handen berättade Fredrik Gröndahl om vad som gör alger till framtidens mat. Och det finns mycket som pekar i den riktningen. Vi fortsätter att bli fler människor på jorden och alla behöver äta. Alger behöver ingen extra näring, ingen bevattning, de växer bäst under vintern när våra åkrar på land vilar och behöver bara plats i havet. Dessutom är de näringsriktiga och mångsidiga, Fredrik Gröndahl visade upp både en tandborste och en tegelsten baserade på alger.
Efter Fredrik Gröndahls presentation fick festivalbesökarna själva komma upp på scenen, besöka Blå mats utställning och göra eget tångsalt av torkad sockertång och flingsalt. Eftersom umamin i tången förstärker sältan minskar behovet att salta maten och trots att de populära burkarna var små kan de räcka länge. Det är de tålmodigt köande saltmakarna värda.
”Kan man äta havskatt och sjöstjärna?”
Kristina Snuttan Sundell var också inne på att vi behöver ta hjälp av havet mer för att producera mat. Både för att mätta fler men inte minst för att det är mer klimatvänligt. Och Snuttan Sundells programpunkt vände fokus mot fisk och skaldjur när hon berättade om de möjligheter som finns i svenska vatten – sjöborrar, ostron och musslor som kan användas mer än i dag, viltfångad fisk som vi kan använda fler delar av och då som mat i stället för foder och stora möjligheter att odla fisk och annan sjömat på ett hållbart sätt.
Besökarna var som nämnt tidigare hängivna och nyfikna. En spännande och ärligt menad fråga till Snuttan Sundell var hur veganer ska förhålla sig till musslor, ostron och andra liknande blötdjur. De är ju uppenbart djur men saknar samtidigt centralt nervsystem och hjärna, de kan alltså inte känna smärta. Så beroende på bevekelsegrund kanske en och annan mussla och ostron – bland annat rika på vitamin B12 som är ovanligt i en vegansk diet – kan bli ett bra tillskott.
”Sjömat med Karin Lei”
Under Malmöfestivalens allra sista programpunkt på Gatuscenen fick Fredrik Gröndahl och Snuttan Sundell sällskap av Karin Lei, matkreatör från Malmö. Med forskarna som assistenter kombinerade Karin Lei nyskördade alger och musslor med fond på sjöpung – allt från svenska Västkusten – till en rätt inspirerad av det taiwanesiska köket. Och det visade sig att besökarna inte bara var tålmodiga och nyfikna utan också tyckte om att äta sjömat för varenda smakportion gick åt. En smakfull avslutning på Blå mats första deltagande i Malmöfestivalen.