logotype logotype
language
close
search
close
close
menu
  • Startsida
  • Senaste nytt
  • Forskning
  • Publikationer
  • Satellitprojekt
  • Nyhetsbrev
  • Om Blå mat
  • Kontakt
Linkedin

Sök

Choose language

    • English
två personer står framför en matbil

Ny artikel: “Beyond raw: Investigating alternative preparation methods as a tool to increase acceptance of oysters in Sweden”

Alternativa tillredningar kan vara ett sätt att öka den svenska konsumtionen av ostron. Det visar ett projekt som fått finansiering genom Blå mat.

Satellitprojektet ”Oysters, beyond raw: diversifying seafood consumption in Sweden” fick finansiering från Blå mat i satellitutlysning 1:2022. Idén var att undersöka hur alternativa sätt att servera ostron, utöver traditionellt råa, påverkade benägenheten att äta dem. Nu har resultaten publicerats i tidskriften Future Foods.

Forskarna serverade fyra varianter på ostron – ostroncrêpes, ostronburgare, ostronsoppa och råa ostron – från en foodtruck och bad de inbjudna deltagarna att bedöma dem. Resultaten tyder på att personer som är tveksamma till kulinariska nyheter tyckte bättre om alternativen än det traditionella sättet att servera och alltså kan vara ett sätt att öka konsumtionen av ostron, som har många närings- och hållbarhetsmässiga fördelar.

Future Foods: “Beyond raw: Investigating alternative preparation methods as a tool to increase acceptance of oysters in Sweden”

Konsortiet

KTH Chalmers Göteborgs universitet SLU Uppsala universitet IVL, Svenska Miljöinstitutet RISE Research Institutes of Sweden Innovatum Science Park Axfoundation Matfiskodlarna Sverige AB Orkla Foods Sverige

Huvudfinansiärer

Formas Västra Götalandsregionen

Sociala medier

Linkedin

Kontakt

info@bluefood.se
This site uses cookies.
I accept