Ny artikel: “Beyond raw: Investigating alternative preparation methods as a tool to increase acceptance of oysters in Sweden”
Alternativa tillredningar kan vara ett sätt att öka den svenska konsumtionen av ostron. Det visar ett projekt som fått finansiering genom Blå mat.
Satellitprojektet ”Oysters, beyond raw: diversifying seafood consumption in Sweden” fick finansiering från Blå mat i satellitutlysning 1:2022. Idén var att undersöka hur alternativa sätt att servera ostron, utöver traditionellt råa, påverkade benägenheten att äta dem. Nu har resultaten publicerats i tidskriften Future Foods.
Forskarna serverade fyra varianter på ostron – ostroncrêpes, ostronburgare, ostronsoppa och råa ostron – från en foodtruck och bad de inbjudna deltagarna att bedöma dem. Resultaten tyder på att personer som är tveksamma till kulinariska nyheter tyckte bättre om alternativen än det traditionella sättet att servera och alltså kan vara ett sätt att öka konsumtionen av ostron, som har många närings- och hållbarhetsmässiga fördelar.