Blå mat-forskare bidrog till Jordbruksverkets rapport ”Vägen framåt mot mer livsmedel av svenskfångad sill och skarpsill”
Stora mängder sill och skarpsill fångas av svensk fiskare men det är bara en liten del som blir mat i Sverige. Problem är känt och för ett drygt år sedan fick Jordbruksverket i uppdrag av regeringen att bland annat identifiera hinder och utvecklingsbehov för att en större andel av svenskfångad fisk ska kunna landas och beredas i Sverige. Nu är deras rapport klar, bland annat med bidrag från Blå mat-forskare vid Chalmers.
Sill och skarpsill står tillsammans för över 80 % av den vildfångade fisken från havet. En majoritet av sillen och nästan all skarpsill som fångas i det svenska fisket landas i Danmark och blir till fiskfoder. Av den resterande sillen landas bara hälften i Sverige och av det blir 40 % filéer, resten blir biflöden. I slutändan används alltså mindre än 10 % av sillen, och mycket mindre av skarpsillen, till mat i Sverige.
I Jordbruksverkets rapport beskrivs nuläget, hinder och möjliga sätt att förändra situationen så att mer av restströmmar och vildfångad fisk kan bli mat i Sverige. Från Blå mat har Ingrid Undeland och John Axelsson, forskare och doktorand vid Chalmers, bidragit med kunskapsunderlag.