EU:s fiskeridirektörer fick lära sig om svensk sjömat – och provsmaka
Som en del av Sveriges EU-ordförandeskap 2023 bjöd Blå mat en grupp fiskeridirektörer på lunch, i samband med ett studiebesök på SLU:s forskningsfartyg R/V Svea den 8 juni. Fiskeridirektörerna och deras medarbetare fick provsmaka rätter på svensk odlad och vildfångad fisk, tång, musslor och sjöpung från Blå mats parter. Efter lunchen presenterades också Blå mat ombord på fartyget.
När regeringen ville visa upp vad Sverige har att erbjuda bjöd de in fiskeridirektörer till SLU:s toppmoderna forskningsfartyg R/V Svea och bad Blå mat att stå för lunchen. Evenemanget genomfördes i Kapellskär och förutom att ordna med lunch fick Blå mat tillfälle att berätta om centrumbildningen och Blå mats mål för att öka den svenska produktionen och konsumtionen av hållbar svensk sjömat.
Bredden i Blå mats partnerskap innebar att det fanns råvaror från sjömatssveriges alla hörn att tillgå. De tillagades av Harry Jordås, till vardags på Dashi med stark inspiration av Japan, och Stefan Eriksson som driver Brutalisten, vars huvudregel är att alla ingredienser tillagas separat, eventuellt med salt och vatten.
Lunchen bestod av sashimi på regnbåge med soja och mirin; sockertångsknäcke med rödingtartar, soja, mirin, sjöpungsmajonnäs och salladslök; havssallad med konbu, havssalladpulver och risvinäger; rökt musselkräm, grön sparris, lök och örter; ett spett med bullar på sill, sjöpung, och mussla samt sötsur glaze med chili; ris med picklad ingefära; en topping av furikake, sockertång, torkad
havssallad, sesam x2 och chili samt en rädisa med gräddfil och smulor. Till det serverades öl smaksatt med tång och musselskal.
Råvarorna kom från Blå mats parter Marine Taste, Musselbaren, Nordic Seafarm, Pelagic Seafood, Scanfjord samt Umlax och även från Smögenbryggarn.