Blå mats längsta, kallaste och nordligaste årsmöte
Efter Fiskebäckskil på västkusten och Stockholm på ostkusten var det dags för Vilhelmina i norr när Blå mats tredje årsmöte genomfördes. Bland de 50 personer som tog sig till södra Lappland fanns både en statssekreterare och en ambassadör. De och övriga deltagare fick ta del av ny kunskap, besöka fiskodlingsanläggningar och knyta kontakter under tre dagar.
Lagom till årsmötet hade Vilhelmina täckts av ett lager snö och temperaturen höll sig stadigt några grader under nollstrecket mötet igenom. På Hotell Wilhelmina var dock temperaturen behaglig och om något behövdes den svala utomhusluften släppas in mellan passen för att skärpa tanken bland deltagarna i konferensrummet Malgovik.
Sveriges havsambassadör inledde mötet
Den första dagen inleddes av Sveriges havsambassadör Anna Lindstedt som bland annat bidrog med en internationell utblick. Dagens första pass fokuserade på hållbarhet, både ur ett övergripande perspektiv och med specifikt fokus på alger och fiskfoder.
Dagens andra tema var hur den hållbara konsumtionen av liten pelagisk fisk kan öka. I det rymdes en rapport av Jordbruksverket, nya färsprodukter som är på väg ut i handeln, forskning om konsumentbeteende och om hur man kan minska oönskade ämnen i fisken samt ett finskt perspektiv från Jari Setälä vid Naturresursinstitutet (Luke) i Finland.
Innan den första middagen fick mötesdeltagarna smaka på sjöpungsbullar från Blå mat-parten Marine Taste. Alla tog slut.
Nya parter och hopp om samverkan med vindkraftsföretag
Andra dagen fick ett antal av Blå mats parter tillfälle att berätta om sin verksamhet, bland dem två nya, Afry och Länsstyrelsen i Jämtland. Från de senare fick deltagarna lära sig att det finns en jämtländsk tradition att ha en egen småskalig damm med fisk.
Innan lunch presenterades rapporten ”Sverige och sjömaten” som tagits fram inom forskningsprogrammet Mistra Future Foods, med bidrag från Blå mat. Dessutom hanns två presentationer om samexistens mellan verksamheter med, bland annat har intresset från vindkraftsnäringen för att samsas med vattenbruk ha ökat, inte minst för att det kan ge lokal nytta och öka stödet för etablering av nya vindkraftverk.
Statssekreteraren lyssnade på unga forskare gav regeringens syn på svensk sjömat
Till lunch anslöt Dan Ericsson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren. Eftermiddagen började med att han och övriga deltagare fick höra om ett antal av de unga forskarnas projekt. Därefter väntade studiebesök på Blå mat-parten Umlax kläckningsanläggning och förädlingsanläggning på behagligt bussavstånd i tätorten.
Därefter fick mötesdeltagarna lyssna på Jean-Pascal Bergé, vars franska företag Upcyclink hjälper företag att ta tillvara sina råvaror på ett lönsamt sätt. Sedan reflekterade Dan Ericsson över dagens diskussioner och gav regeringens syn på svensk sjömatsproduktion, varpå mötesdagen avrundades med ett samtal om ett antal frågor viktiga för hela Blå mat.
Andra dagens middag var baserad på röding och regnbåge från Umlax, som levererades av det lokala företaget Bergmans fisk & vilt.
Planering inför 2024 och besök på fiskodling i Malgomajsjön
Mötets sista dag hade två punkter på agendan – planering inför nästa år och ett studiebesök. Efter att mötesdeltagarna delat in sig i grupper och diskuterat viktiga ämnen inför 2004 gick bussen till Malgomajsjön och Umlax rödingodling, en mycket uppskattad utflykt, inte minst bland de många deltagare som fick se en fiskodling för första gången. Efter den avslutande lunchen påbörjades färden hem, en lång resa för de deltagare som tagit sig till årsmötet från södra Sverige och västra Norge. Men trots att ett tredagarsmöte kan ta på krafterna och trots att ett lång tåg- eller flygresa väntade var det flera som redan hade börjat diskutera, planera för och längta till nästa årsmöte.