Möt Blå mats forskare och parter under Almedalsveckan
Blå mats forskare och parter kommer att delta i årets Almedalsvecka som en del av samarbetet Östersjödagarna. Du som är på plats – eller kopplar upp dig mot webbsändningen – kommer ha möjlighet att ta del av seminarier bland annat om hur vindkraft till havs och andra verksamheter kan existera tillsammans samt om hur marin biomassa, som vass och tång, kan ersätta torv i lantbruket.
Blå mats kommer att vara representerat i de här seminarierna.
Onsdag 26 juni, 16.30-17.15: ”Havsbaserad vindkraft – multianvändning”
Vilka synergier och möjligheter finns till samexistens för produktion av blå mat, ökad biodiversitet, säkerhet och energi till havs? Går det att skapa flera fördelar samtidigt som gynnar både människa och miljö? Med Fredrik Gröndahl, KTH
Torsdag 27 juni, 10.00-10.45: Hur kan vi skapa förutsättningar för att mer strömming och skarpsill landas som livsmedel?
Det regionala yrkesfisket efter sill/strömming i Östersjön står inför stora utmaningar. Samtidigt skickas det signaler om hur viktigt fisket är i händelse av kris eller krig. Hur kan vi skapa de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna landa mer strömming för konsumtionsändamål? Med Vesa Tschernij, Marint Centrum Simrishamn, Andreas Pettersson, Länsstyrelsen Gotland, Mattis Bergquist, Coop och Krishan Kent, Fiskbranchens riksförbund
Torsdag 27 juni, 14.30-15.15: ”Från strand till jord – hur kan användandet av marin biomassa rädda Östersjön?”
Stinkande strandtång och igenväxta vikar är en ny utmaning. Historiskt har material från kusten använts som gödsel på åkrar och bete till djur vilket även gynnat den biologiska mångfalden. Vad kan vi göra för att vi återigen ska se marin biomassa som vass och tång som en resurs och inte som problem? Med Fredrik Gröndahl, KTH, seminariet modereras av Gunilla Rosenqvist, Uppsala universitet.
Samtliga seminarier som samordnas av Östersjödagarna hittar du här.