Lyckat årsmöte i Visby
Blå mats fjärde årsmöte, sista årsmötet under första perioden, första mötet på en ö. Det går att beskriva sammankomsten 17 och 18 (och 19) oktober på många sätt. Men känslan på plats, som har bekräftats i flera enkätsvar efter mötet, är en av gemenskap och samhörighet bland de drygt 50 deltagarna, något som bådar gott inför de kommande fyra åren och även därefter.
Liksom tidigare år hade de två mötesdagarna olika karaktär, mer internt första dagen, mer med blicken utåt den andra. Torsdagen inledde med att Meit Fohlin, Gotlands regionstyrelses ordförande hälsade välkommen till ön. Lejonparten av förmiddagen ägnades sedan åt fyra av Blå mats doktorander. Elena Costa, Pontus Gunnarsson, Marica Andersson och Evangelia Zioga berättade om utvecklingen i sina projekt. Det var tydligt att samtliga gått från en idé till att komma långt i genomförande.
Stadsvandring med sjömatshistoria och släke
Efter lunch delades mötesdeltagarna i två grupper som på plats i Visby växelvis fick lära sig mer stadens historia ur ett sjömatsperspektiv och om hur den gotländska släken, det vill säga alger som flutit iland, kan användas inom jordbruket och redan används av ett företag på Estland som råvara för bland annat kosmetika och sötsaker.
Lyckade satellitprojekt och engagerade parter
Därefter följde presentationer av tre satellitprojekt om stabilisering av alger, stora ostron och tarmflora hos regnbågsöring, följt av Blå mat-parterna Submariner Network, Musselfeed, Axfood, Region Gotland, Landsbygdsnätverket samt Sjömatsfrämjandet som talade om sitt arbete med Blå mats frågor. Torsdagens program avslutades med ett framtidsspanande panelsamtal med representanter för parter från olika delar av livsmedelskedjan.
Hälsa, digitalisering och östersjöfisket i fokus på fredagen
Under fredagen fortsatte årsmötesdeltagarna att spana in i framtiden. Flera områden kommer att få större plats under Blå mats andra period. Bland annat hälsofrågor kopplade till sjömat, ett ämne som inledde dagen, och AI och digitalisering som tog vid efter lunch. Däremellan ägnades ett pass åt de unga forskarna Mar Vall-Llosera och John Axelsson, och ett pass åt framtiden för yrkesfisket i Östersjön med deltagare från länsstyrelserna i Gotland och Stockholm samt Simrishamns kommun, vilka fick sällskap av landsbygdsministerns sakkunnige Anders Drottja.
Den andra dagen avslutades även den med en blick mot framtiden, den här gången konkret mot Blå mats andra period som tar vid efter årsskiftet, med visioner, effektmål och om arbetet inför en gemensam sjömatskampanj.
Seminarium för allmänheten på Almedalsbiblioteket
På lördag förmiddag bjöds allmänheten in till ett Blå mat-seminarium på Almedalsbiblioteket. De närvarande fick höra om Blå mat, sjömat och hälsa samt om fisket i Östersjön. Samtidigt bjöd Guldhavens pelagiska på olika varianter av regnbåge utanför seminarielokalen. Det kan vara svårt att locka publik till evenemang. Så var det även den här gången. Men konceptet var uppskattat av de deltagare som var på plats.
Efter årsskiftet börjar arbetet med Blå mats andra period. Då kommer det tas beslut om var framtida årsmöten ska genomföras. Du som är part i centrumbildningen får gärna komma med förslag, om du var med i Visby gör du det enklast genom att svara på den enkät som skickats ut till samtliga deltagare.