logotype logotype
language
close
search
close
close
menu
  • Startsida
  • Senaste nytt
  • Forskning
  • Publikationer
  • Satellitprojekt
  • Nyhetsbrev
  • Om Blå mat
  • Kontakt
Linkedin

Sök

Choose language

    • English
Havssallatsodling
Foto: Nordic Seafarm

Ny artikel: ”Brining as an effective method to stabilise sea lettuce (Ulva fenestrata) -impact on colour, texture, chemical characteristics and microbial dynamics”

15 november 2024 | Forskning | Nyheter

Saltlag testades som en kostnadseffektiv metod för att bevara färsk havssallat – Ulva fenestrata. Algen lagrades i olika saltlösningar och sockerlösningar i upp till tre månader. En saltlösning på minst 15 % minskade vattenaktiviteten och höll mikrobiella nivåer stabila i 78 dagar. Sockerlösningar uppnådde liknande stabilitet med 50 % koncentration i 48 dagar. Färgen och styrkan hos algen bevarades bäst med 25 % saltlag, medan 50 % sockerlösning ledde till stora näringsförluster. Slutsatsen är att 25 % saltlag effektivt bevarar kvalitet och hållbarhet men påverkar näringsinnehållet negativt.

Algal Research: Brining as an effective method to stabilise sea lettuce (Ulva fenestrata) -impact on colour, texture, chemical characteristics and microbial dynamics

Konsortiet

KTH Chalmers Göteborgs universitet SLU Uppsala universitet IVL, Svenska Miljöinstitutet RISE Research Institutes of Sweden Innovatum Science Park Axfoundation Matfiskodlarna Sverige AB Orkla Foods Sverige

Huvudfinansiärer

Formas Västra Götalandsregionen

Sociala medier

Linkedin

Kontakt

info@bluefood.se
This site uses cookies.
I accept