
Finansiering från Västra Götalandsregionen fram till 2028 förstärker Blå mat
Västra Götalandsregionen (VGR) fortsätter stötta Blå mat under centrumbildningens andra period som började vid årsskiftet. Medfinansiering från VGR förstärker viktig forskning och stöttar lokal samverkan mellan akademi och näringsliv. Västra Götalandsregionen bidrar med en miljon kronor per år under fyra år till Blå mat.
VGR:s medfinansiering kommer framför allt användas till aktiviteter i Västsverige och fokusera på tre forskningsområden: lagar och regler, primärproduktion – vattenbruk samt konsumenter och marknaden.
För Västra Götalandsregionen är det viktigt att forskningen kommer till nytta i det omgivande samhället och finansieringen kommer möjliggöra ett intensivt samarbete där näringslivets frågor och behov står i fokus samtidigt som dess representanter bidrar till det vetenskapliga arbetet som biträdande handledare åt unga forskare, säger Kristina Snuttan Sundell, Blå mats koordinator för kunskapsbyggande. Även Blå mats utåtriktade och kunskapshöjande aktiviteter kommer förstärkas genom finansieringen samt genom samarrangemang av evenemang mellan VGR och Blå mat.
Under Blå mats andra period får samhällsvetenskaplig forskning större utrymme och medlen från VGR kommer bland annat användas för att medfinansiera tid för forskare inom juridik, företagsekonomi samt konst och design. Flera av organisationerna i Blå mats konsortium – Göteborgs universitet, Chalmers och Innovatum Science Park – har lejonparten av sin verksamhet i Västra Götaland. Men även KTH, Rise, IVL, Orkla och ett stort antal av centrumbildningens övriga parter har viktig verksamhet i Västsverige.
Västra Götalandsregionen har sedan länge ett starkt engagemang inom den blå ekonomin och de marina och maritima näringarna. Man var först i Sverige med att arbeta fram en specifik maritim strategi redan 2008, vilket visar på den betydelse VGR tillmäter den marina miljön och de marina näringarna för en hållbar utveckling i Västra Götaland. Man ser på havet som en resurs vilken behöver förvaltas väl och stödjer därför konkurrenskraftiga, innovativa marina näringar som kan bidra till ökad sysselsättning, minskad miljöbelastning och en attraktiv livsmiljö.
Västra Götaland har Sveriges längsta kust, många sjöar och satsningar även på landbaserad fiskodling, vilket gör att fisket och sjömaten har en självklar roll i vårt samhälle och i vår kultur. VGR finansierar projekt i hela värdekedjan och ser centrumbildningen Blå mat och dess fokus på behovsorienterad forskning, som en drivkraft för kunskapsbyggande, samverkan med näringslivet och grogrund för nya, innovativa startups och företag. Tillsammans skapar vi konkurrenskraft för vår region och bidrar till en stark sjömatsnäring för hela Sverige, säger Mia Björkil, regionutvecklare för livsmedel på VGR.
Inom regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland, som tagits fram gemensamt med viktiga aktörer som kommuner, näringsliv och akademi, återfinns Blå mats frågor inom innovationsområdet maritima näringar, med fokus på bland annat cirkulära affärsmodeller, odling av mikro- och makroalger, havsförvaltning, levande kust, hållbar produktion, nyttjande och förädling av biobaserade råvaror i nya blå värdekedjor. Den blå maten är också viktig inom flera av Västra Götalands utpekade styrkeområden, särskilt inom ”Livsmedel, biobaserade material och förnybar energi” men även inom ”Hållbar industri” och ”Hälsa och life science”.
Blå mat och centrumbildningens parter har sedan länge ett framgångsrikt samarbete med VGR via bland annat Maritima klustret, Innovatum Science Park, det tvärvetenskapliga centrumet Swemarc vid Göteborgs universitet och i VGR-finansierade evenemang som Vetenskapsfestivalen, Västerhavsveckan och Skagerrakkonferensen.
Blå mat sökte medlen från miljö- och regionutvecklingsnämnden, som tar emot ansökningar löpande, efter en dialog med regionens kontaktpersoner om VGR:s och Blå mats mål och visioner. Blå mat fick motsvarande finansiering även under den första perioden och regionens ansvariga känner därför väl till centrumbildningens arbete och resultat under de första fyra åren.