Program för Blå mats årsmöte 2023
Blå mats årsmöte 2023 äger rum 24 till 26 oktober på Hotell Wilhelmina i Vilhelmina.
Tisdag 24 oktober
Moderator: Snuttan Sundell, Göteborgs universitet, ordförande Blå mat
11.30–12.30 Lunch
12.30–12.45 Registrering
12.45–13.00 Välkomna till Blå mats årsmöte
Snuttan Sundell, Göteborgs universitet, ordförande Blå mat
13.00 Hållbarhet och svensk sjömatsproduktion
- ”Möjligheter inom svensk hållbar sjömatsproduktion och en internationell utblick”
Anna Lindstedt, Sveriges havsambassadör - ”Övergripande hållbarhetsperspektiv inom Blå mat”
Friederike Ziegler, RISE - Unga forskare: “Taste-sea: Sea vegetables with enhanced flavor for future sustainable foods”
Evangelia Zioga, KTH & DTU - Satellitprojekt: ”Solid-phase fermentation of side streams from seaweed production”
Jenny Veide Vilg, RISE
14.00-14.10 Kort paus
14.10-15.00 Hållbarhet och svensk sjömatsproduktion, fortsättning
- ”Circular marine feed ingredients for Nordic aquaculture”
Niklas Warwas, Göteborgs universitet - Satellitprojekt: ”Behovsbaserad hållbarhetsutvärdering av sjömat från fiske”
Sara Hornborg, RISE - Diskussion om hållbarhet inom svensk produktion av sjömat
Anna Lindstedt, Kristina Bergman, Jenny Veide Vilg, Niklas Warwas, Markus Langeland
15.00–15.40 Fika & mingel
15.40–17.10 Hur kan vi öka konsumtionen av svensk pelagisk fisk, möjligheter och utmaningar
- ”Vägen framåt mot mer livsmedel av sill och skarpsill”
Lina Waara, Jordbruksverket - ”Lokal produktdiversifiering från liten pelagisk fisk: nya högkvalitativa färser och färsprodukter”
Martin Kuhlin, Sweden Pelagic AB - ”Färsproduktion från hel liten pelagisk fisk – tekniker för att minska oxidation, dioxiner och PCB”
John Axelsson, Chalmers - Satellitprojekt: ”From few to many: sensory and psychographic characteristics affecting diversity of seafood consumption”
Elena Costa, RISE - ”Ett finskt perspektiv på att öka livsmedelsproduktionen från liten pelagisk fisk -kvantiteter, pågående satsningar, & myndighetsperspektiv”
Jari Setälä, LUKE, Finland - Diskussion om hur mer mat kan produceras och konsumeras från dagens landningar av liten pelagisk fisk
Martin Kuhlin, Malin Skog, John Axelsson, Elena Costa, Ingrid Undeland
18.00 Mingel med sjöpung och bubbel
19.00 Middag
Onsdag 25 oktober
Moderator: Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mat
8.30–8.40 Sammanfattning av första dagen, andra dagens program
Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mat
8.40–10.00 Lär känna Blå mats parter
- Afry
Lars Wikström - MSC
Louise Valentin - Länsstyrelsen Gotlands Län
Andreas Pettersson - Länsstyrelsen i Jämtland
Joakim Svensson - Marint Centrum Simrishamn
Vesa Tschernij - Axfoundation
Veronica Öhrvik - Diskussion om Blå mat parters roll inom centrumet
Lars Wikström, Louise Valentin, Andreas Pettersson, Joakim Svensson, Veronica Öhrvik & Snuttan Sundell
10.00–10.30 Fika & mingel
10.30-10.50 Sverige och sjömaten
Friederike Ziegler, RISE
10.50–11.30 Samexistens mellan sjömatsproduktion och andra verksamheter
- ”Erfarenheter av samexistens från multi-frame-projektet”
Jean-Baptiste Thomas, KTH - ”Samverkan mellan vindkraft och vattenbruk”
Sophia Hallberg, Zephyr Renewable AB - Diskussion om samexistens mellan sjömatsproduktion och andra verksamheter
Sophia Hallberg, Jean-Baptiste Thomas, Fredrik Gröndahl
11.30–12.30 Lunch
12.40–13.50 Blå mats unga forskare
- ”Samodling av utfordrade och extraktiva arter i svenska landbaserade recirkulerande vattenbrukssystem”
Marica Andersson, Göteborgs universitet - “Effect of next generation feed sources on aquaculture manure in plant/microbial production, on gut biota and metabolic effect on the fish as food”
Pontus Gunnarsson, SLU - “Obstacles and fear – food neophobia in seafood consumption”
Elena Costa, RISE & Göteborgs universitet - ”Utveckling av bättre metoder för hållbarhetsutvärdering av sjömat”
Kristina Bergman, KTH - “Stabilisation of Ulva spp. biomass and its effects on eating quality”
Mar Vall-Llosera Juanola, Chalmers ”Temporal trends in coastal ecosystem dynamics”
Sara Kurland, Uppsala universitet
13.50-14.00 Kaffe & te
14.00–16.30 Studiebesök på Umlax sättfiskanläggning och förädlingsanläggning
- Presentation av Umlax
Josef Nygren, Umlax - Presentation av Matfiskodlarna och vattenbruket i norra Sverige
Wenche Hansen, Matfiskodlarna - Fiskodling i Norr
Hanna Carlberg - ”Förädling av allt från löjrom till braxen”
Teija Aho, Guldhaven pelagiska
14.45 Bussen avgår till studiebesök
16.30 Bussen tillbaka vid hotellet
17.00–18.30 Aktuella frågor för sjömatsnäringen
I den avslutande sessionen diskuterar vi aktuella frågor för sjömatsnäringen med statssekreterare Dan Ericsson: Samexistens och symbios i livsmedelsproduktion; Möjligheter inom bioprocessteknologi och cirkulärbioekonomi; samt Livsmedelsberedskap och säkerhet, självförsörjning och livsmedelsproduktionens miljönyttor samt sjömatens pris.
- Möjligheter inom bioprocessteknologi och cirkulärbioekonomi
Jean-Pascal Bergé, Upcyclink - Reflektioner på dagens diskussioner och regeringens syn på svensk sjömatsproduktion
Dan Ericsson, statssekreterare, landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Samtal om sjömatsnäringens viktiga frågor
19.00 Drinkmingel
20.00 Middag
Torsdag 26 oktober
9.00–10.00 Planering inför 2024
10.15–13.00 Studiebesök på Umlax kassodling i Malgomajsjön
13.15–14.15 Lunch