fiskodlingskassar i en sjö
Foto: Umlax

Program för Blå mats årsmöte 2023

Blå mats årsmöte 2023 äger rum 24 till 26 oktober på Hotell Wilhelmina i Vilhelmina.

Tisdag 24 oktober

Moderator: Snuttan Sundell, Göteborgs universitet, ordförande Blå mat

11.30–12.30 Lunch

12.30–12.45 Registrering

12.45–13.00 Välkomna till Blå mats årsmöte
Snuttan Sundell, Göteborgs universitet, ordförande Blå mat

13.00 Hållbarhet och svensk sjömatsproduktion

  • ”Möjligheter inom svensk hållbar sjömatsproduktion och en internationell utblick”
    Anna Lindstedt, Sveriges havsambassadör
  • ”Övergripande hållbarhetsperspektiv inom Blå mat”
    Friederike Ziegler, RISE
  • Unga forskare: “Taste-sea: Sea vegetables with enhanced flavor for future sustainable foods”
    Evangelia Zioga, KTH & DTU
  • Satellitprojekt: ”Solid-phase fermentation of side streams from seaweed production”
    Jenny Veide Vilg, RISE

14.00-14.10 Kort paus

14.10-15.00 Hållbarhet och svensk sjömatsproduktion, fortsättning

  • ”Circular marine feed ingredients for Nordic aquaculture”
    Niklas Warwas, Göteborgs universitet
  • Satellitprojekt: ”Behovsbaserad hållbarhetsutvärdering av sjömat från fiske”
    Sara Hornborg, RISE
  • Diskussion om hållbarhet inom svensk produktion av sjömat
    Anna Lindstedt, Kristina Bergman, Jenny Veide Vilg, Niklas Warwas, Markus Langeland

15.00–15.40 Fika & mingel

15.40–17.10 Hur kan vi öka konsumtionen av svensk pelagisk fisk, möjligheter och utmaningar

  • ”Vägen framåt mot mer livsmedel av sill och skarpsill”
    Lina Waara, Jordbruksverket
  • ”Lokal produktdiversifiering från liten pelagisk fisk: nya högkvalitativa färser och färsprodukter
    Martin Kuhlin, Sweden Pelagic AB
  • ”Färsproduktion från hel liten pelagisk fisk – tekniker för att minska oxidation, dioxiner och PCB
    John Axelsson, Chalmers
  • Satellitprojekt: ”From few to many: sensory and psychographic characteristics affecting diversity of seafood consumption
    Elena Costa, RISE
  • ”Ett finskt perspektiv på att öka livsmedelsproduktionen från liten pelagisk fisk -kvantiteter, pågående satsningar, & myndighetsperspektiv
    Jari Setälä, LUKE, Finland
  • Diskussion om hur mer mat kan produceras och konsumeras från dagens landningar av liten pelagisk fisk
    Martin Kuhlin, Malin Skog, John Axelsson, Elena Costa, Ingrid Undeland

18.00 Mingel med sjöpung och bubbel

19.00 Middag

Onsdag 25 oktober

Moderator: Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mat

8.30–8.40 Sammanfattning av första dagen, andra dagens program
Fredrik Gröndahl, KTH, Blå mat

8.40–10.00 Lär känna Blå mats parter

  • Afry
    Lars Wikström
  • MSC
    Louise Valentin
  • Länsstyrelsen Gotlands Län
    Andreas Pettersson
  • Länsstyrelsen i Jämtland
    Joakim Svensson
  • Marint Centrum Simrishamn
    Vesa Tschernij
  • Axfoundation
    Veronica Öhrvik
  • Diskussion om Blå mat parters roll inom centrumet
    Lars Wikström, Louise Valentin, Andreas Pettersson, Joakim Svensson, Veronica Öhrvik & Snuttan Sundell

10.00–10.30 Fika & mingel

10.30-10.50 Sverige och sjömaten
Friederike Ziegler, RISE

10.50–11.30 Samexistens mellan sjömatsproduktion och andra verksamheter

  • Erfarenheter av samexistens från multi-frame-projektet”
    Jean-Baptiste Thomas, KTH
  • Samverkan mellan vindkraft och vattenbruk
    Sophia Hallberg, Zephyr Renewable AB
  • Diskussion om samexistens mellan sjömatsproduktion och andra verksamheter
    Sophia Hallberg, Jean-Baptiste Thomas, Fredrik Gröndahl

11.30–12.30 Lunch

12.40–13.50 Blå mats unga forskare

  • ”Samodling av utfordrade och extraktiva arter i svenska landbaserade recirkulerande vattenbrukssystem”
    Marica Andersson, Göteborgs universitet
  • “Effect of next generation feed sources on aquaculture manure in plant/microbial production, on gut biota and metabolic effect on the fish as food”
    Pontus Gunnarsson, SLU
  • “Obstacles and fear – food neophobia in seafood consumption”
    Elena Costa, RISE & Göteborgs universitet
  • ”Utveckling av bättre metoder för hållbarhetsutvärdering av sjömat”
    Kristina Bergman, KTH
  • “Stabilisation of Ulva spp. biomass and its effects on eating quality”
    Mar Vall-Llosera Juanola, Chalmers
  • ”Temporal trends in coastal ecosystem dynamics”
    Sara Kurland, Uppsala universitet

13.50-14.00 Kaffe & te

14.00–16.30 Studiebesök på Umlax sättfiskanläggning och förädlingsanläggning

  • Presentation av Umlax
    Josef Nygren, Umlax
  • Presentation av Matfiskodlarna och vattenbruket i norra Sverige
    Wenche Hansen, Matfiskodlarna
  • Fiskodling i Norr
    Hanna Carlberg
  • ”Förädling av allt från löjrom till braxen”
    Teija Aho, Guldhaven pelagiska

14.45 Bussen avgår till studiebesök

16.30 Bussen tillbaka vid hotellet

17.00–18.30 Aktuella frågor för sjömatsnäringen

I den avslutande sessionen diskuterar vi aktuella frågor för sjömatsnäringen med statssekreterare Dan Ericsson: Samexistens och symbios i livsmedelsproduktion; Möjligheter inom bioprocessteknologi och cirkulärbioekonomi; samt Livsmedelsberedskap och säkerhet, självförsörjning och livsmedelsproduktionens miljönyttor samt sjömatens pris.

  • Möjligheter inom bioprocessteknologi och cirkulärbioekonomi
    Jean-Pascal Bergé, Upcyclink
  • Reflektioner på dagens diskussioner och regeringens syn på svensk sjömatsproduktion
    Dan Ericsson, statssekreterare, landsbygds- och infrastrukturdepartementet
  • Samtal om sjömatsnäringens viktiga frågor

19.00 Drinkmingel

20.00 Middag

Torsdag 26 oktober

9.00–10.00 Planering inför 2024

10.15–13.00 Studiebesök på Umlax kassodling i Malgomajsjön

13.15–14.15 Lunch