logotype logotype
language
close
search
close
close
menu
  • Startsida
  • Senaste nytt
  • Forskning
  • Publikationer
  • Satellitprojekt
  • Nyhetsbrev
  • Om Blå mat
  • Kontakt
Linkedin

Sök

Choose language

    • English

Fysisk kickoff gav inspiration till Blå mats partners

3 december 2021 | Evenemang | Nyheter

Blå mats första årskonferens ägde rum i Fiskebäckskil 9 och 10 november 2021, i form av en kickoff. Under den inledande tisdagen låg fokus framför allt på forskning och centrumbildningens unga forskare medan företagandesidan uppmärksammades desto mer under onsdagen. Deltagarna fick fördjupa sig i hållbarhet, ansvarsfull forskning och hur vi kan stärka svensk sjömatsproduktion. Men också smaka på mat från partnerföretagen och klappa sjöborrar på Kristinebergs marina forskningsstation. Här har vi samlat presentationerna från kickoffen.

Blå mat kommer att ha årliga konferenser. Den första – en kickoff –  vände sig till centrumbildningens partners som äntligen fick träffas efter nästen ett års verksamhet. Kickoffen, som genomfördes på Västkusten, kommer följas av årskonferenser i andra väderstreck.

Här kan du som deltog bli påmind och du som inte kunna komma få ett smakprov på kickoffens innehåll. Du hittar programmet här.

Dag 1. Tisdag 9 november

De omkring 80 personer som hade tagit sig till Fiskebäckskil och Hotell Gullmarsstrand hälsades välkomna av Blå mats ordförande Kristina Snuttan Sundell, Göteborgs universitet, Fredrik Gröndahl, KTH,  huvudsökande och medelsförvaltare samt Anders Högberg från Orkla som är en av näringslivets representanter i Blå mats styrgrupp.

  • Varmt välkomna!

Det nordiska köket, representerat av bland annat danska och svenska restauranger, är världsledande. Dessa fokuserar på lokala råvar, inte minst fisk, skaldjur och alger från nordiska vatten. Kocken Sofia B Olsson berättade hur Noma i Köpenhamn och hennes egen restaurang, Vrå i Göteborg, arbetar och hur trender börjar i fine dining-restauranger för att sedan nå ut bredare.

  • Sofia B Olsson: ”Smaken framför allt?”

Blå mat har som mål att Sverige ska bli en ledande producent av hållbar sjömat. Hållbar är ett nyckelord, men ett knepigt sådant. För vad betyder det egentligen? Friederike Ziegler, forskare på Rise och medlem i Blå mats styrgrupp, är expert på hållbarhet. Hon presenterade hur man kan tänka kring hållbarhet och hur Blå mat tar sig an begreppet.

  • Friederike Ziegler: ”Sustainable- or not sustainable seafood. How can we think about sustainability in the Blue Food  centre?”

Forskningen är central i Blå mat och den kommer till stor del att bedrivas av en grupp unga forskare. Under tisdagseftermiddagen presenterades de olika forskningsområdena och de doktorander och postdoktorn som dittills rekryterats.

  • Forskningsområde 1.  ”Primär produktion, vattenbruk, vildfiske underutnyttajde arter och biomassa.”
    Marica Anderssson, doktorand Göteborgs universitet och Adrianus Both, postdoktor, Uppsala universitet.
  • Forskningsområde 2. ”Processtekniker och produktutveckling”
    John Axelsson och Mar Vall-llosera Juanola, doktorander, Chalmers
  • Forskningsområde 3. ”Cirkulära system – lokala/regionala näringsloopar för foder och nyttjande av
    fiskgödsel i växtproduktion”
    Pontus Gunnarsson, doktorand, SLU
  • Forskningsområde 4. ”Hinder och rädsla – neofobi inom konsumtion av sjömat”
    Elena Costa, doktorand, Rise och Göteborgs universitet
  • Forskningsområde 5. ”Hållbar blå mat”
    Kristina Bergman, doktorand, KTH
  • Forskningsområde 6. ”Hälsa och välfärd hos odlade organismer och konsumenter”
  • Övergripande forskningsområde 1. ”Artificiell intelligens och digitalisering”
  • Övergripande forskningsområde 2. ”Produktkvalitet och säkerhet med hjälp av nya proaktiva och ’clean label’-teknologier”
  • Övergripande forskningsområde 3. ”Lagar och förordningar”
  • Övergripande forskningsområde 4. ”Riskhantering för en ökad hållbarhet inom blå mat-produktion”

Dag 1 avslutades med en presentation och visning av Kristinebergs marina forskningsstation med möjlighet att klappa sjöborrar, sjöstjärnor och andra djur från Gullmarsfjorden.

Dag 2. Onsdag 10 november

Dag 2 inleddes med en kort sammanfattning av gårdagen. Sedan fick deltagarna bekanta sig närmare med fem av Blå mats partners.

  • Teija Aho: ”Guldhaven”
  • Simon Johansson: ”Nordic Seafarm”
  • Janne Bark: ”Musselbaren”
  • Josef Nygren: ”Umlax”
  • Martin Kuhlin: ”Sweden Pelagic”

Marie Gidlund, Sweden Food Arena, utmanade deltagarna att identifiera vilken forskning och innovation som behövs för att stärka den blå värdekedjan.

  • Marie Gidlund: Hur kan vi stärka den blå värdekedjan med forskning & innovation?”

Dorothy J. Dankel, universitetet i Bergen, berättade om konceptet ”ansvarsfull forskning och innovation” och hur det kan användas som en ram för forskning om sjömat.

  • Dorothy J. Dankel: ”Responsible Research & Innovation as a research frame for sustainable seafood”

Torbjörn Johansson, IVL, leder det första associerade projektet till Blå mat. Det handlar om att använda ljud- och bildanalys med artificiell intelligens, för att optimera utfodring och för att kunna mäta mängden fisk i en odling.

  • Torbjörn Johansson: ”Smarta verktyg för fiskodling”

Det sista passet handlade passande nog om det sista steget till konsument, detaljhandeln, och hur kompetensen där kan öka. Shereen Daver från Royal Park Hospitality Hub, höll i presentationen tillsammans med Mattis Bergqvist, Coop och Maria Gustavsson, Ica.

  • Shereen Daver: ”Blue Food’s Capability Development”

Vi planerar för nästa årskonferens för Blå mat till november 2022. Då hoppas vi få återse många av er som deltog på kickoffen och att stifta bekantskap med ytterligare fler.

Foto: Hotell Gullmarsstrand och Eduardo Infantes

Konsortiet

KTH Chalmers Göteborgs universitet SLU Uppsala universitet IVL, Svenska Miljöinstitutet RISE Research Institutes of Sweden Innovatum Science Park Axfoundation Matfiskodlarna Sverige AB Orkla Foods Sverige

Huvudfinansiärer

Formas Västra Götalandsregionen

Sociala medier

Linkedin

Kontakt

info@bluefood.se
This site uses cookies.
I accept