
Se Blå mats forskare och parter diskutera multianvändning, alger och strömming i Almedalen
Under Almedalsveckan 2024 deltog flera av Blå mats forskare och parter i seminarier som samordnades av Östersjödagarna. Nu finns seminarierna tillgängliga på Uppsala universitets videoplattform. Nu kan du se de seminarier du missade och se om resten.
Havsbaserad vindkraft – multianvändning
”Vilka synergier och möjligheter finns till samexistens för produktion av blå mat, ökad biodiversitet, säkerhet och energi till havs? Går det att skapa flera fördelar samtidigt som gynnar både människa och miljö?”
Deltagare från Blå mat
- Fredrik Gröndahl, centrumföreståndare, Blå mat, KTH
- Mattis Bergquist,hållbarhetschef, Coop Sverige
Hur kan vi skapa förutsättningar för att mer strömming och skarpsill landas som livsmedel?
”Det regionala yrkesfisket efter sill/strömming i Östersjön står inför stora utmaningar. Samtidigt skickas det signaler om hur viktigt fisket är i händelse av kris eller krig. Hur kan vi skapa de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna landa mer strömming för konsumtionsändamål?”
Deltagare från Blå mat
- Mattis Bergquist, Coop
- Krishan Kent, Fiskbranchens riksförbund
- Vesa Tschernij, Marint Centrum Simrishamn
- Andreas Pettersson, Länsstyrelsen Gotland
Från strand till jord – hur kan användandet av marin biomassa rädda Östersjön?
”Stinkande tång på stranden och igenväxta vikar är en ny utmaning. Historiskt har material från kusten använts som gödsel på åkrar och bete till djur vilket även gynnat den biologiska mångfalden. Vad kan vi göra för att vi återigen ska se marin biomassa som vass och tång som en resurs och inte som problem?”
Deltagare från Blå mat
- Fredrik Gröndahl, Centrumföreståndare, Blå mat
- Gunilla Rosenqvist, (moderator), Blått Centrum Gotland
Se seminariet ”Från strand till jord – hur kan användandet av marin biomassa rädda Östersjön?”