logotype logotype
language
close
search
close
close
menu
  • Startsida
  • Senaste nytt
  • Forskning
  • Publikationer
  • Satellitprojekt
  • Nyhetsbrev
  • Om Blå mat
  • Kontakt
Linkedin

Sök

Choose language

    • English
ostron i en hink
Foto: HAQ/Mostphotos

Ny rapport: ”Stillahavsostron som en ny livsmedelsresurs: Ett satellitprojekt inom Blå Mat”

22 november 2024 | Forskning | Nyheter

Stillahavsostron bildar kluster som skulle kunna användas som råvara för livsmedel. Den invasiva arten skulle då kunna stoppas i munnen. Men för det behöver både teknik och marknad utvecklas.

Forskare vid IVL i samarbete med Musselfeed har undersökt flera metoder för att separera skal och kött, bland annat värme och frysbehandling. De har producerat ostronmjöl med god mikrobiologisk säkerhet och näringsvärde. Forskarna har också gått igenom regelverket för att använda musslor i livsmedel och identifierat var lagstiftningen behöver förtydligas. Flera viktiga steg för att kunna använda ett problem som resurs.

IVL Svenska Miljöinstitutet: ”Stillahavsostron som en ny livsmedelsresurs: Ett satellitprojekt inom Blå Mat”

Konsortiet

KTH Chalmers Göteborgs universitet SLU Uppsala universitet IVL, Svenska Miljöinstitutet RISE Research Institutes of Sweden Innovatum Science Park Axfoundation Matfiskodlarna Sverige AB Orkla Foods Sverige

Huvudfinansiärer

Formas Västra Götalandsregionen

Sociala medier

Linkedin

Kontakt

info@bluefood.se
This site uses cookies.
I accept