Program för Blå mats årsmöte 2024

Campus Gotland – Almedalen Foto: Mikael Wallerstedt

Blå mats årsmöte 2024 kommer att genomföras 17 och 18 oktober i Rosa Huset i Visby, med aktiviteter för allmänheten 19 oktober i sal E22, Campus Gotland, Uppsala universitet.

Torsdag 17 oktober

9.00 Registrering och kaffe

10.00 Välkommen till Blå mats årsmöte och till Gotland
Meit Fohlin, ordförande Gotlands regionstyrelse, Kristina Snuttan Sundell, Göteborgs universitet/Blå mat, Gunilla Rosenqvist, Uppsala universitet/Blå mat, Andreas Pettersson, Länsstyrelsen Gotland/Blå mat

10.20 Sammanfattning av Blå mat fas 1
Kristina Snuttan Sundell

10.35 Fika och mingel

11.00 Blå mats unga forskare I

  • ”Hinder och rädslor – matneofobi inom sjömatskonsumtion”
    Elena Costa Prado, Rise & Göteborgs universitet
  • “Effect of next generation feed sources on aquaculture manure in plant/microbial production, on gut biota and metabolic effect on the fish as food”
    Pontus Gunnarsson, SLU
  • ”Samodling av utfodrade och extraktiva arter i svenska landbaserade recirkulerande vattenbrukssystem”
    Marica Andersson, Göteborgs universitet
  • “Taste-sea: Sea vegetables with enhanced flavor for future sustainable foods”
    Evangelia Zioga, KTH & DTU

12.00 Lunch

13.00 Stadsvandring och släkeexkursion
Mikael Norrby, Uppsala universitet, Fredrik Gröndahl, KTH/Blå mat

14.30 Presentation av satellitprojekt

  • “Development of protocols for the stabilization of seaweed biomass using chemical agents with focus on microbial safety”
    Jenny Veide Vilg, Rise
  • “Oversized oysters”
    Åsa Strand, IVL
  • ”Uppväxtförhållandens påverkan på tarmflora hos regnbågsöring”
    Pontus Gunnarsson, SLU

15.00 Fika och mingel

15.30 Lär känna Blå mats parter

  • Submariner Network for Blue Growth
    Maya Miltell
  • Musselfeed
    Erik Lindberg
  • Axfood
    Helena Allard
  • Region Gotland
    Beata Afzelius
  • Landsbygdsnätverket
    Carl Dahlberg
  • Sjömatsfrämjandet
    Linda Frithiof

17.00 Blå mat och framtiden I

17.30 Avslutning

19.00 Middag

Fredag 18 oktober

9.00 Sammanfattning av första dagen, andra dagens program
Fredrik Gröndahl

9.10 Forskningsområde i fokus: Hälsa och näringsaspekter
Ingrid Undeland, Chalmers/Blå mat

  • Hälsa och miljöpåverkan – effekt på de svenska kostråden? Nordiska näringsrekommendationer 2023
    Stine Marie Ulven, professor i nutrition, Universitetet i Oslo
  • PAN Sweden – samverkan och synergier mellan centrumen
    Anna Ström, vice ordförande, Pan Sweden

10.20 Fika och mingel

10.45 Consumers in the transition towards the future – focusing healthy, sustainable and attractive foods; a momentum for seafood”
Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad.

11.05 Blå mats unga forskare II

  • ”Stabilisation of Ulva sp. biomass and its effects on nutritional properties, microstructure, technofunctionality and the development of volatile compounds”
    Mar Vall-Llosera Juanola, Chalmers
  • ”Valorization of whole/gutted small herring and sprat into protein-enriched ingredients”
    John Axelsson, Chalmers

11.35 Framtida möjligheter för yrkesfisket i Östersjön

  • Perspektiv från Gotland
    Andreas Pettersson, Länsstyrelsen Gotland
  • Perspektiv från Simrishamn
    Vesa Tschernij & Madeleine Lundin, Marint centrum, Simrishamns kommun
  • Perspektiv från Stockholm
    Gustaf Almqvist, Länsstyrelsen Stockholm
  • Regeringens syn på framtiden för yrkesfisket i Östersjön
    Anders Drottja, politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren
  • Paneldiskussion
    Andreas Pettersson, Vesa Tschernij, Madeleine Lundin, Gustaf Almqvist, Anders Drottja

12.30 Lunch

13.30 Forskningsområde i fokus: AI & digitalisering
Ivan Stenius, KTH

13.50 Blå mat och framtiden II

  • Blå mat Fas 2 – utblick 2025–2028
    Kristina Snuttan Sundell
  • Visioner och effektmål framåt
    Markus Langeland, Rise/Blå mat
  • Sjömatskampanjen
    Carl-Johan Skogh, Göteborgs universitet

14.20 Fika och mingel

14.45 Summering
Markus Langeland, Kristina Snuttan Sundell, Fredrik Gröndahl, Lillemor Lindberg, Innovatum/Blå mat

15.00 Avslutning

För de deltagare som stannar till lördagen:
Stadsvandring och släkeexkursion
Mikael Norrby, Uppsala universitet, Fredrik Gröndahl, KTH/Blå m
at

Du som är part i Blå mat ska ha fått en inbjudan med mail. Hör av dig till info@bluefood.se om du inte fått någon inbjudan eller om du vill att vi ska bjuda in flera personer från din organisation.

Här hittar du programmet för lördag 19 oktober som är öppen för allmänheten