Program för Blå mats årsmöte 2024
Blå mats årsmöte 2024 kommer att genomföras 17 och 18 oktober i Rosa Huset i Visby, med aktiviteter för allmänheten 19 oktober i sal E22, Campus Gotland, Uppsala universitet.
Torsdag 17 oktober
9.00 Registrering och kaffe
10.00 Välkommen till Blå mats årsmöte och till Gotland
Meit Fohlin, ordförande Gotlands regionstyrelse, Kristina Snuttan Sundell, Göteborgs universitet/Blå mat, Gunilla Rosenqvist, Uppsala universitet/Blå mat, Andreas Pettersson, Länsstyrelsen Gotland/Blå mat
10.20 Sammanfattning av Blå mat fas 1
Kristina Snuttan Sundell
10.35 Fika och mingel
11.00 Blå mats unga forskare I
- ”Hinder och rädslor – matneofobi inom sjömatskonsumtion”
Elena Costa Prado, Rise & Göteborgs universitet - “Effect of next generation feed sources on aquaculture manure in plant/microbial production, on gut biota and metabolic effect on the fish as food”
Pontus Gunnarsson, SLU - ”Samodling av utfodrade och extraktiva arter i svenska landbaserade recirkulerande vattenbrukssystem”
Marica Andersson, Göteborgs universitet - “Taste-sea: Sea vegetables with enhanced flavor for future sustainable foods”
Evangelia Zioga, KTH & DTU
12.00 Lunch
13.00 Stadsvandring och släkeexkursion
Mikael Norrby, Uppsala universitet, Fredrik Gröndahl, KTH/Blå mat
14.30 Presentation av satellitprojekt
- “Development of protocols for the stabilization of seaweed biomass using chemical agents with focus on microbial safety”
Jenny Veide Vilg, Rise - “Oversized oysters”
Åsa Strand, IVL - ”Uppväxtförhållandens påverkan på tarmflora hos regnbågsöring”
Pontus Gunnarsson, SLU
15.00 Fika och mingel
15.30 Lär känna Blå mats parter
- Submariner Network for Blue Growth
Maya Miltell - Musselfeed
Erik Lindberg - Axfood
Helena Allard - Region Gotland
Beata Afzelius - Landsbygdsnätverket
Carl Dahlberg - Sjömatsfrämjandet
Linda Frithiof
17.00 Blå mat och framtiden I
17.30 Avslutning
19.00 Middag
Fredag 18 oktober
9.00 Sammanfattning av första dagen, andra dagens program
Fredrik Gröndahl
9.10 Forskningsområde i fokus: Hälsa och näringsaspekter
Ingrid Undeland, Chalmers/Blå mat
- Hälsa och miljöpåverkan – effekt på de svenska kostråden? Nordiska näringsrekommendationer 2023
Stine Marie Ulven, professor i nutrition, Universitetet i Oslo - PAN Sweden – samverkan och synergier mellan centrumen
Anna Ström, vice ordförande, Pan Sweden
10.20 Fika och mingel
10.45 ”Consumers in the transition towards the future – focusing healthy, sustainable and attractive foods; a momentum for seafood”
Karin Wendin, professor i mat- och måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad.
11.05 Blå mats unga forskare II
- ”Stabilisation of Ulva sp. biomass and its effects on nutritional properties, microstructure, technofunctionality and the development of volatile compounds”
Mar Vall-Llosera Juanola, Chalmers - ”Valorization of whole/gutted small herring and sprat into protein-enriched ingredients”
John Axelsson, Chalmers
11.35 Framtida möjligheter för yrkesfisket i Östersjön
- Perspektiv från Gotland
Andreas Pettersson, Länsstyrelsen Gotland - Perspektiv från Simrishamn
Vesa Tschernij & Madeleine Lundin, Marint centrum, Simrishamns kommun - Perspektiv från Stockholm
Gustaf Almqvist, Länsstyrelsen Stockholm - Regeringens syn på framtiden för yrkesfisket i Östersjön
Anders Drottja, politiskt sakkunnig hos landsbygdsminister Peter Kullgren - Paneldiskussion
Andreas Pettersson, Vesa Tschernij, Madeleine Lundin, Gustaf Almqvist, Anders Drottja
12.30 Lunch
13.30 Forskningsområde i fokus: AI & digitalisering
Ivan Stenius, KTH
13.50 Blå mat och framtiden II
- Blå mat Fas 2 – utblick 2025–2028
Kristina Snuttan Sundell - Visioner och effektmål framåt
Markus Langeland, Rise/Blå mat - Sjömatskampanjen
Carl-Johan Skogh, Göteborgs universitet
14.20 Fika och mingel
14.45 Summering
Markus Langeland, Kristina Snuttan Sundell, Fredrik Gröndahl, Lillemor Lindberg, Innovatum/Blå mat
15.00 Avslutning
För de deltagare som stannar till lördagen:
Stadsvandring och släkeexkursion
Mikael Norrby, Uppsala universitet, Fredrik Gröndahl, KTH/Blå mat
Du som är part i Blå mat ska ha fått en inbjudan med mail. Hör av dig till info@bluefood.se om du inte fått någon inbjudan eller om du vill att vi ska bjuda in flera personer från din organisation.
Här hittar du programmet för lördag 19 oktober som är öppen för allmänheten