Två satellitprojekt beviljades medel i Blå mats fjärde utlysning
I Blå mats fjärde utlysning om satellitprojekt beviljades en ansökan om forskningsprojekt och en ansökan om resebidrag.
Forskningsprojekt
”From few to many: sensory and psychographic characteristics affecting diversity of seafood consumption”
Akademisk part: RISE
Medsökande: Orkla
Projektets mål är att ta reda på hur konsumenter i Finland och Sverige med smal, medelstor och stor variation i sin konsumtion av sjömat kan karaktäriseras psykologisk, vad de motiveras av och vad som hindrar dem från att konsumera fler typer av sjömat. I projektet ingår även vilka sensoriska förväntningar man har på viktiga sjömatsarter.
Blå mat finansierar projektet med 150 000 kronor.
Resebidrag
Elena Costa, Blå mat-doktorand vid RISE och Göteborgs universitet, beviljades 25 000 kronor för att kunna delta i två intensivkurser – ”Sensory evaluation and food preferences” vid Köpenhamns universitet och ”Understanding consumers 2023” vid Italienska sällskapet för sensorisk vetenskap – samt workshopen ”Nordic Sensory Workshop 2023” vid Teknologiska institutet i Danmark.